500 ANYS DE L’APARICIÓ DE LA MARE DE DÉU HOSTAL DE PINÓS

8

500 ANYS DE L’APARICIÓ DE LA MARE DE DÉU HOSTAL DE PINÓS

Aquest dijous fa 500 anys que va obrir portes el restaurant més antic de Catalunya. És l’Hostal de Pinós, al Solsonès: un establiment que va començar a acollir pelegrins al segle XVI, i que avui ofereix esmorzars de forquilla i dinars casolans.

Conta la història que la Mare de Déu se li va aparèixer a un jove pagès que s’havia aturat a resar a la zona, una aparició a la qual el Tribunal Eclesiàstic va atorgar veracitat. De fet, dalt de la portalada de l’hostal hi ha una figura de la verge.

Per això, van decidir fer-hi una església. Però, com que no hi havia diners, el 1523 el capellà administrador del santuari de Pinós, Mn. Narcís Garriga, va pactar amb la senyora de Pinós, Elisabet de Josa, la cessió dels drets per fundar i gestionar l’hostal, com a via de finançament.

Així, el 26 de setembre 1524 Joan Bertrans, de Castelltallat (a l’est de l’Anoia i el sud del Solsonès), es va convertir en el primer hostaler de Pinós. Caldos, colomins, picada i vi van conformar els primers menús de l’època. Des de llavors i de manera ininterrompuda no ha parat de servir menjars i begudes.

La portalada actual de l’Hostal de Pinós (Eloi Barrera / 3Cat)
Còpia del contracte d’arrendament de 1524, penjada a l’hostal (Eloi Barrera / 3Cat)

Imatge antiga de l’Hostal de Pinós (Arxiu Comarcal del Solsonès)

.