Gravats descoberts de més de 18.000 anys d’antiguitat a la Catalunya Nord
En el jaciment de la població de Bellegarde a la regió de Llenguadoc-Rosselló (França), un equip d’arqueòlegs va descobrir gravats del paleolític recent, és a dir, de més de 18.000 anys d’antiguitat. Això els situa en les obres més antigues conegudes del paleolític.
A Bellegarde, els elements que figuren a les plaquetes gravades més antigues són perfils de cavalls. Un presenta un perfil de cavall aïllat, amb molts detalls anatòmics precisos: nas, boca, ull, cabellera, orelles. L’altre porta tres perfils de cavalls juxtaposats.
Hi ha un altre gravat excepcional que s’interpreta com una vulva, dibuixada de manera exagerada i desproporcionada, emmarcada per la part superior de les cames.
També es van observar incisions fines més difícils d’interpretar en una llosa gran d’uns cinquanta centímetres. Aquesta va ser descoberta trencada a terra, entre innombrables objectes de sílex tallat. Es tracta d’una expressió artística extremadament rara i poc documentada fins ara, ja que evoca una forma d’art sobre una llosa dreta dins del propi espai domèstic.