Neix MATER, un nou museu en el palau medieval del barri de Santa Caterina
L’espai va ser una fonda anomenada Hostal Girona i, sota terra, uns túnels van servir a Joan Serrallonga d’amagatall.
La galeria d’art en què es va convertir l’edifici l’any 76, ara, avui dia 1 de juliol, torna a obrir les portes al públic convertida en casa-museu.
La rehabilitació ha estat a càrrec de l’arquitecta Valentina Asinari di San Marzano qui, juntament amb la seva filla Taifa, han batejat el projecte de la Casa-Museu de la Plaça de l’Oli amb el nom de Mater.
L’obra duta a terme ha deixat al descobert una història de 700 anys d’arquitectura domèstica, amb les diferents tècniques constructives, així com els diferents materials originals. El resultat són murs, voltes i columnes de ferro que revelen la fesomia medieval de l’edifici i també les posteriors modificacions gòtiques, renaixentistes i barroques.
Cal posar en valor la saviesa dels mestres d’obres que hi havia darrere d’aquests edificis abans que la figura de l’arquitecte es popularitzés durant el Renaixement.
L’exposició inaugural es titula: “Ultralocal. L’art a La Ribera, Sant Pere i Santa Caterina des dels 70 fins al nou segle”, reuneix obres dels artistes Francesc Artigau, Francesca Llopis, Rosa Amorós, Antoni Muntadas, Kima Guitart, Ocanya, Leopold Samsó, Miquel Barceló o Antoni Miralda . La comissària Alexia Sinoble ha reunit peces per a aquesta mostra multigeneracional en què els artistes comparteixen la relació amb el Born, ja sigui perquè hi han viscut, exposat o treballat.