Per Lluïsa Goberna
MONESTIR DE SANT QUIRZE DE COLERA
Un bell exponent de la Catalunya mil·lenaria
Sant Quirze de Colera s’erigeix a l’antic comtat d’Empúries dins el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera. Actualment aïllada de la població, antigament es trobava en la ubicació de diverses línies de comunicació. Com tots el temples cristians està orientat cap a l’est.
Els orígens del monestir són incerts, ja que el document que es va trobar és considerat per molts historiadors no fiable, sobretot en alguna part del seu contingut. Malauradament, hi ha poca documentació d’arxiu del monestir.
Segons s’explica, sobre el segle VIII, van ser els germans Libenci i Assinari qui s’hi van instal·lar aquí i van ser els impulsors de fundar un monestir, una comunitat, junt amb els seus familiars per fer vida cenobítica i alhora cultivar les terres. Per això van demanar una autorització que fou avalada per Carlemany per obtenir així un precepte reial de possessió i fer-lo beneficiari de diversos béns.
En unes excavacions es va trobar un cementiri amb tombes antropomòrfiques d’homes, dones i nenes que fan confirmar la primera ocupació medieval en el segle VIII. Es creu que era una comunitat no religiosa que seguia la reforma carolíngia.
L’església monàstica fou consagrada el 935 pel bisbe Giu de Girona a demanda del seu abat Manuel, que va ser reedificada i aixecada de nou, segons s’esmenta en el text de consagració aprofitant parts de la primitiva església. La nova església va ser aixecada gràcies a l’ajut del comte Gausbert d’Empúries. El cenobi va viure uns anys de prosperitat gràcies als alous llegats pels comtes d’Empúries, que van beneficiar al monestir amb més propietats i drets. Es tenen notícies d’una altra consagració l’any 1123, que va presidir el bisbe Berenguer de Girona amb presència d’importants personatges, tant religiosos com laics. Aquesta va ser també una època d’ampliació del territori amb compres de terres i butlles papals que consolidaren els seus drets jurisdiccionals.
Si en voleu saber més i veure l’article sobre aquesta visita, trobareu tota l’explicació en un reportatge de les pàgines 22 a la 27 del Cartulari n. 51 en la secció del web: