Per Lluïsa Goberna
MUSEU AGBAR DE LES AIGÜES, el valor de l’aigua
El Museu Agbar de les Aigües de Cornellà és un lloc privilegiat per poder descobrir tot el referent a l’aigua, ja que està dedicat plenament a promoure els diferents vessants d’aquest element tan vital per l’ésser humà com és l’aigua. En aquest entorn es pot experimentar i explorar des d’una experiència d’aprenentatge i alhora lúdica.
El Museu està ubicat en una part dels edificis històrics de la Central de Cornellà, que es va inaugurar el 1909. El motiu va ser per tal d’extreure l’aigua de l’aqüífer del riu Llobregat i així poder abastir la ciutat de Barcelona, que es trobava en plena expansió.
A l’Espai d’Interpretació de la Central de Cornellà es pot veure una maqueta del conjunt del recinte industrial amb panells informatius.
EDIFICI D’AMARGÓS I SAMARANCH
Aquests edificis industrials són d’estil modernista fets per l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch, autor també d’altres projectes importants de la ciutat. Es van construir el 1909 per allotjar la instal·lació hidràulica de vapor per tal de fer funcionar la Central de Cornellà. Avui en dia es pot veure l’antiga maquinària original juntament amb el sistema actual.
L’edifici principal està constituït per tres naus de maó massís i bigues de ferro. Aquí es va instal·lar la maquinària de vapor que produïa energia i feia moure les grans bombes per tal de fer arribar l’aigua a tota la ciutat.
Actualment, aquests edificis modernistes i la maquinària formen part de l’Exposició Permanent del Museu. També s’hi poden veure uns mòduls explicatius, uns panells on s’explica el percentatge, usos de l’aigua, consum, etc., amb uns audiovisuals que serveixen per veure les propietats de l’aigua des d’una perspectiva ambiental i tecnològica i un recorregut per la història de l’abastament de l’aigua a Barcelona i entorn, amb unes vitrines on hi ha informació dels usos i importància de l’aigua a través del temps.
L’espai consta de tres sales:
SALA DE CALDERES
Aquesta és la nau principal i es poden veure encara dues de les sis calderes originals que convertien l’aigua en vapor. Es poden veure unes vies per on anaven les vagonetes amb carbó, que es posava dins les calderes on es cremava i el vapor de l’aigua passava a través de tubs per sota terra fins a les màquines de vapor.
SALA D’ELECTRICITAT
Aquí es troben quatre màquines que s’accionaven amb el vapor de les calderes i produïen electricitat per fer funcionar les bombes. Convertien el moviment en energia elèctrica, fins el 1930, any en què va arribar la xarxa elèctrica. Aquestes màquines són les originals del 1909. Les rajoles i el terra també són els originals de l’època. A dalt de la sala es pot veure el comandament de tota la maquinària de la sala.
SALA DE MÀQUINES
En aquesta sala es conserva una de les dues antigues bombes d’impulsió al costat de les actuals, de motor elèctric; bombes elevadores que es movien per la força del vapor. Injectaven aigua a les canonades i l’enviaven als dipòsits de la ciutat d’Esplugues i Sant Pere Màrtir. Hi ha fins a 5.000 metres de canonades. En una altra època abastia tota Barcelona i actualment només el 25%. A dia d’avui el 30% de l’aigua ve de la dessalinitzadora del Prat.
Si en voleu saber més sobre aquesta visita trobareu tota l’explicació a les pàgines 66 a la 77 del Cartulari n. 51 en la secció del web: